Hírek

Tájékoztatás a bentlakásos intézmények EESZT-hez való hozzáférését lehetővé tevő jogszabálymódosításról

A Szociális Ágazati Portálon megjelent a bentlakásos szociális intézmények EESZT-hez való hozzáférésének feltételeiről szóló jogszabálymódosításról szóló tájékoztatás.

Az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi XIX. törvény megteremti az alapfeltételeit annak, hogy a bentlakásos szociális intézmények közvetlenül hozzáférjenek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (a továbbiakban: EESZT).

A jogszabály módosítással megteremtésre kerül annak a lehetősége, hogy az intézményi orvos az intézmény jogán lépjen be az EESZT felületére, amely alapján a felületen egyértelműen beazonosítható, hogy az egyes események rögzítése az EESZT-ben a bentlakásos szociális intézményben ellátottakhoz köthető. Egyértelmű lesz tehát, hogy az egyes ellátásokat egészségügyi szolgáltatónál, vagy a szociális bentlakásos intézményben nyújtották a lakóknak.

A módosítás szükségességét erősíti, hogy 2023. január 1. napjától hatályba léptek azok a törvényi rendelkezések, amelyek alapján a krónikus fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók ápolási ágyai átkerülhetnek a szociális ágazatban működő szakápolási központokba. Várhatóan 2023. július 1-jétől az első hat ápolási ágyakat működtető intézmény átadásra kerül a szociális terület számára, amelyek a továbbiakban szakápolási központként működő idős otthonokként folytatják ápolási feladataikat.

A tájékoztatás szövege itt is olvasható:

A bentlakásos szociális intézmények is hozzáférhetnek az EESZT-hez – Szociális Ágazati Portál (szocialisportal.hu)

A 2023. évi XIX. törvény szövege többek között elérhető: Magyar Közlöny (magyarkozlony.hu)