Hírek

A belügyminiszter 23/2024. (V. 9.) BM rendelete egyes személyes gondoskodást érintő miniszteri rendeletek módosításáról

A Magyar Közlöny 2024. évi 52. (2024. május 9.) számában megjelent A belügyminiszter 23/2024. (V. 9.) BM rendelete egyes személyes gondoskodást érintő miniszteri rendeletek módosításáról. A módosítások 2024. július 1-től hatályosak.

  • A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelet módosításai:

  • támogatott lakhatás szolgáltatás esetén NEM kell előgondozást végezni.

  • Nem kötelező a szakorvos javaslatát beszerezni a diétás étkezés biztosításához az ÉTKEZTETÉS szolgáltatás nyújtása esetén, elegendő „az orvos” javaslata.

  • 2024.07.01-től 2 év helyett öt évente jelenik meg a kötelezettség, hogy a vármegye, valamint a főváros területén működő egyházi fenntartók és nem állami fenntartók kötelesek együttműködni az önkormányzat szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálatában.

  • A személyes gondoskodást végző személyek adatainak működési nyilvántartásáról szóló 8/2000. (VIII. 4.) SZCSM rendelet módosítása:

  • a továbbképzésre kötelezett munkavállaló kötelező, munkakörhöz kötött és választható továbbképzési kötelezettségének teljesítését a munkáltatónak a továbbiakban nem kell jelenteni az OJKF rendszerben (csak a vezetőképzésre kötelezettek vezetőképzését).

- A nyilvántartó igazolást állít ki a működési nyilvántartásba vételről. A nyilvántartásba vételről szóló igazolás a működési nyilvántartásból való törlésig érvényes, nincs további teendő (nem állít ki pl. új igazolást az új továbbképzési időszak kezdetén,stb.)

  • A személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM rendelet módosítása: nem kell a továbbképzési időszak feléig teljesíteni a továbbképzésre kötelezetteknek a munkakörhöz kötött továbbképzésekkel a pontokat.
  • A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII. 22.) SZMM rendelet módosítása: komplex minősítés szerinti E kategória, mint egyéb körülmény esetén NEM kérhető el a nyugdíjfolyósítást, vagy a járadékfolyósítást igazoló csekkszelvény vagy bankszámlakivonat a gondozási szükséglet vizsgálat részeként.

Magyar Közlöny (magyarkozlony.hu)