Hírek

Megkezdődött a szakmai munka

Tettre kész, gyorsan bevonható szakértőink aktív közreműködésével kezdte meg célkitűzéseinek megvalósítását a Pest és Nógrád megyei TSZR. A 2022. december 8-án érkezett támogatói döntést követően az Ünnep közelsége, az idő rövidsége nem tette lehetővé, hogy még a 2022-es évben minden tervezett munkafolyamat elindulhasson.

A gesztorszervezet munkatársainak fejében azonban máris körvonalazódott, hogy mi alapozhatja meg a későbbi munkacsoportok felállítását és bármely egyéb szakmai munka elindítását. Tudtuk, hogy olyan szakmai témákra lesz szükség, amelyek túlmutatnak a jogszabályoknak, protokolloknak való megfelelésen és az ellátástípusok általános nehézségein.

Nem kevesebb cél megfogalmazásával kerestük meg tehát szakértőinket, mint hogy nagyon rövid határidővel vállalják olyan minőségi szakmai tanulmány elkészítését, amely teljes egészében a saját, egyedi gyakorlatuk bemutatásával mutat meg részleteket hivatásukból.

Nagy örömünkre szolgált, hogy több ellátástípust lefedve, a legtöbb megkeresett szakértő igennel válaszolt a felkérésre, és képes volt minőségi szakmai munka elkészítésére.

Újonnan megalakult szakmatámogatási rendszerünk valódi szakmai kommunikációt, hiánypótló megoldások megosztását és kapcsolódások megteremtését tűzte ki célul.

A tanulmányok készítésekor a célokhoz illeszkedő alapfelvetések, az egységes szemlélet, valamint a későbbi szakmai párbeszédek lehetséges igényeinek kijelölése érdekében egy szempontrendszer követését kértük valamennyi közreműködő szakértőnktől.

A szempontrendszer fő motívuma volt, hogy az adott szolgáltatáson belül valamilyen specifikum, vagy konkrét gyakorlat, folyamat bemutatása valósuljon meg, lehetőleg kliensút, krízisintervenció vagy egy konkrét gyakorlat részletezésével.

Kiemeltük, hogy a tanulmányok -ahogyan a TSZR-ben induló szakmai munka is- a "tankönyvön túli" kihívások megoldásainak gyakorlatát helyezzék előtérbe. Fókuszként jelöltük meg továbbá a más ellátásokkal, szolgáltatókkal, vagy akár más ágazatokkal való kapcsolódások kérdéskörét.

Hálásak vagyunk, hogy nyolc kiváló szakértőnk vállalkozott arra, hogy más-más ellátástípus egyedi, minőségi gyakorlatát mutassa be és adjon alapfelvetést, témaindítást a Pest és Nógrád megye szociális és gyermekjóléti ellátásaiban dolgozó munkatársaknak.

Szakértőink tanulmányuk részletes bemutatását és tapasztalataik megosztását is vállalták a következő időszakban megrendezésre kerülő szakmai alkalmakon, amelyeket követően a szakmai anyagok honlapunkon is elérhetőek lesznek.

Örömmel és nagy várakozással tekintünk a további közös szakmai munka irányába, amelynek részleteiről rendszeresen hírt adunk majd e honlap keretein belül is.