Hírek

Tapasztalati szakértők bevonása a pszichiátriai egészségügyi és szociális ellátórendszerbe

Egyedülállóan színes konferenciát szervezett 2024. október 2-án Pest és Nógrád vármegye, valamint Budapest Területi Szakmatámogatási Rendszerének Pszichiátriai területi munkacsoportja. A nagy érdeklődés miatt országosan meghirdetett, 60 fős szakmai esemény témája: a sorstárs segítők (tapasztalati szakértők) egészségügyben és szociális ellátásokban való részvételéről, értékeiről és nehézségeiről szólt.

A konferencia első felében a fő témához kapcsolódó előadások hangzottak el.

Lovász Ágnes, Pest és Nógrád vármegye TSZR-jének pszichiátriai munkacsoportját képviselő szakember köszöntötte a megjelenteket és indította a közös napot olyan gondolatok és tények megosztásával, amelyek a tapasztalati szakértők egészségügyi ellátórendszerről terhet elvevő szerepéről és saját tapasztalataikról szóltak a kecskeméti RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál.

Márton Andrea, a Belügyminisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának munkatársa a tapasztalati szakértők jogszabályi keretek és a szociális szolgáltatások rendszerében meglévő szerepéről tartott előadást, amelyet Dr. Grósz Attila Pál pszichiáter, intézményvezető előadása követett a siófoki Pszicho-szociális Központban megvalósuló sorstársi segítés jógyakorlatáról, majd Konkoly Zoltán, az Aranykereszt Idősek Otthonai intézményvezetője beszélt az idős pszichiátriai betegek szakosított ellátásban meglévő lehetőségeiről.

Rövid szünetet követően Kéri Péter, az Ébredések Alapítvány és a Gamian Europe elnöke, az Európai Pszichiátriai Társaság elnökségi tagja tartotta meg előadását a páciensek bevonásának lehetőségeiről „Betegből kolléga, sorstársból ellátó” címmel.

A szakmai esemény második felében kerekasztal beszélgetésben vehettek részt a megjelentek, amelyen belül mind az Ébredések Alapítvány, mind a siófoki Központ sorstárs segítői egyenként bemutatkoztak és megosztották tapasztalataikat feladataik nehézségeiről és örömeiről. A konferencia résztvevők kérdéseket tehettek fel a tapasztalati szakértők és a vezetők irányába is, amely gyümölcsöző beszélgetéseket és közös terveket is eredményezett.

 Az alkalom végén Bódy Éva, az Országos Pszichiátriai Munkacsoport vezetője összegezte az elhangzottakat és az eljött tapasztalati szakértők őszinte, hasznos tapasztalatmegosztásait.